Omzet KPN omlaag door stevige concurrentie

KPN heeft in het tweede kwartaal door een eenmalige meevaller aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. De omzet van het telecomconcern ging door het veranderende belgedrag van consumenten en de stevige concurrentie echter verder achteruit.

KPN meldde woensdag een omzet van 2 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was ruim 7 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst verdubbelde ruimschoots, tot 349 miljoen euro. Die stijging was te danken aan een wijziging in het pensioenstelsel van het bedrijf, waardoor een eenmalige meevaller van 451 miljoen euro ontstond. Het voor de meevaller gecorrigeerde bedrijfsresultaat zakte met bijna een vijfde tot 633 miljoen euro.

In de cijfers zijn de resultaten van het Duitse dochterbedrijf E-Plus niet meegenomen. Dat onderdeel wordt naar verwachting dit kwartaal verkocht aan het Spaanse Telefónica. In verband met de overname werd een afschrijving van 744 miljoen euro geboekt. De verwachte belastingmeevaller door de verkoop liep daardoor met 210 miljoen euro op tot 1,1 miljard euro.

Mobiel achteruit
De omzet uit mobiele telefonie zakte vorig kwartaal met 9 procent. KPN strikte meer klanten, maar door de afname van het bel- en sms-verkeer voerden die de opbrengsten nog niet op. De zakelijke markt ging in zijn geheel verder achteruit, waardoor de omzet van KPN op dit vlak met 12 procent kromp.

Bestuursvoorzitter Eelco Blok herhaalde de verwachting dat de financiële resultaten eind dit jaar zullen stabiliseren. Ook de belofte van een hervatting van de uitbetaling van dividend als de overname van E-Plus wordt afgerond bleef overeind.

KPN gaf verder aan dat de reorganisatie bij de zakelijke tak wordt opgevoerd. Daardoor verdwijnen dit jaar in totaal 400 tot 500 arbeidsplaatsen, nadat in het eerste halfjaar al ongeveer 150 banen verloren gingen. Het banenverlies is onderdeel van de eerder aangekondigde reorganisatie, die in totaal 1500 tot 2000 arbeidsplaatsen kost.

Bron: telegraaf.nl